Veel kinderen vinden redactiesommen erg lastig. Kale sommen kunnen ze vaak wel uitrekenen maar wanneer de som in een verhaaltje is gegoten blijken kinderen niet goed te weten hoe ze dit moeten aanpakken. Voor het maken van redactiesommen moet je niet alleen kunnen rekenen maar ook kunnen begrijpen wat er staat en wat er gevraagd wordt.

Wat is een redactiesom nu precies?

Dit is een verhaaltje waar de som in verstopt zit. Meestal is dit maar een kort verhaaltje van 1 of 2 regeltjes. Hoe ouder het kind wordt hoe moeilijker de sommen worden. Daarnaast worden de verhaaltjes ook langer. Het nadeel van deze sommen is dat er vaak meer getalsmatige informatie gegeven wordt dan dat een kind werkelijk nodig heeft om de som uit te kunnen rekenen. Soms wordt er ook verwacht dat er informatie gebruikt wordt die niet in de som staat. Zo moeten ze bijvoorbeeld weten hoeveel dagen een bepaalde maand heeft of hoeveel cent een euro is. Ook moeten ze soms informatie uit een grafiek, tabel of kaart halen. 

Je ziet er wordt veel gevraagd van kinderen bij het maken van een redactiesom. Eerst het vinden van de informatie uit het verhaal en daarna het uitrekenen van de som.

Wanneer:                                                                         

  • Donderdag 5-1-2023: 9.30-11.45 groep 4                                           
  • Donderdag 5-1-2023: 13.30-15.45 groep 5
  • Vrijdag 6-1-2023: 9.30-11.45 groep 6
  • Vrijdag 6-1-2023: 13.30-15.45 groep 7 en 8                                                                                                                                        

Kosten: 

De kosten bedragen € 45,00 

Verdere informatie:

De trainingen zullen in een groepje van minimaal 2 en maximaal 6 leerlingen worden gegeven.

Alle trainingen vinden plaats in de praktijk.